Alarmeringseenheid Reddingsbrigade Drachten (ARBD)
Reddingsbrigade Drachten is aangesloten bij het landelijk orgaan Reddingsbrigade Nederland. Deze organisatie streeft naar het voorkomen van verdrinkingsongevallen in Nederland.
Reddingsbrigade Nederland beschikt over een moderne reddingsvloot met verschillende varende eenheden. Er is de Mulder & Rijke reddingsvlet, geschikt voor evacuatiedoeleinden, bevoorradingen in binnenwater en gebieden met kleine waterdiepte. De Mulder & Rijke Rescue 2 & 3, geschikt voor snelle hulpverleningen op zee en in de branding. En tot slot Tinn-Silver 550 Rescue voor snelle hulpverleningen op (groot) binnenwater.
Deze reddingseenheden zijn strategisch door het hele land verdeelt over verschillende reddingsbrigades.
Deze reddingseenheden kunnen via Reddingsbrigade Nederland door binnenlandse zaken worden ingezet bij crisissituaties, bij oefeningen (te water) met en zonder andere hulpverleningsdiensten, maar ze kunnen ook ingezet worden bij eigen brigade evenementen of hulpvragen vanuit de veiligheidsregio.
Sinds 1997 heeft Reddingsbrigade Drachten een Mulder & Rijke reddingsvlet gestationeerd. Maar in 2014 hebben wij deze verruild voor de grotere en snellere Tinn-Silver 550 Rescue, daarnaast zijn wij sinds 2013 in het bezit van een Novurania 450 RIB.
Vanwege onze deelname aan de Nationale Reddingsvloot zijn wij verplicht om gehoor te geven aan een oproep van Reddingsbrigade Nederland om binnen 24 uur daar aanwezig te zijn waar zij ons nodig achten.
De leden die werken op deze reddingseenheden moeten gemotiveerd zijn, goed kunnen samenwerken en om kunnen gaan met de verschillende boten bij alle (weers-) omstandigheden. Daarnaast moeten ze goed getraind zijn in alle aspecten van de hulpverlening op, in en bij het water.
Met dit doel is de ARBD opgericht.
Door het volgen van interne en externe scholingen / cursussen en het houden van maandelijkse oefeningen worden deze leden binnen onze brigade getraind.

 

Evenementen waarbij de ARBD is ingezet:

 • De Wampex Drachten
 • Nieuwjaarduik Drachten
 • Diverse dancefeesten in Friesland en Groningen
 • Triatlon Assen en Drachten
 • Serious Rescue 2010 t/m 2013
 • NK en WK Kitesurfen voor volwassenen
 • Survivalrun De Knipe
 • Triatlon Stiens
 • NK juniorkite
 • Sinterklaasintocht Drachten
 • Diverse oefeningen met de Veiligheidsregio

 

Deelname aan de ARBD kan vanaf de leeftijd van 16 jaar en als je in het bezit bent van Lifesaver 2 of 3 en de Eenheidsdiploma EHBO.
Officiële deelname gebeurt altijd na een kennismakingsgesprek en een proefperiode waarin oa. gekeken wordt naar jou ervaring, kennis en kunde.
Mocht je vragen hebben of lid willen worden van de Reddingsbrigade Drachten / ARBD dan kun je via deze website contact opnemen met de Buitencommissie.