Ylse Huizinga/ januari 23, 2017/ Open bericht

IMG_4479

Of het deze winter ‘oan giet’ of niet, dat is nog koffiedik kijken, maar Reddingsbrigade Drachten gaat voorbereid het ijs op. In de vijver bij het Kiryat Onoplein werd er afgelopen donderdag geoefend hoe de Reddingsbrigadiers moeten handelen als ze in een wak of een bijt terecht komen, of hoe zij iemand anders eruit kunnen halen.

De temperatuur is net iets onder nul en er ligt ongeveer 3 cm ijs op het water van de vijver. Dit zijn ideale omstandigheden voor de Reddingsbrigade om te oefenen op het ijs, echter is het voor schaatsen nog te dun en te gevaarlijk.
De vrijwilligers voeren verschillende oefeningen uit, met betrekking tot het redden van zichzelf of iemand anders uit een wak.

De eerste oefening die uitgevoerd wordt heeft te maken met het redden van jezelf uit een wak. Vooral voor de jongere leden van Reddingsbrigade Drachten is dit een nieuwe ervaring. Ieder jaar oefent Reddingsbrigade Drachten in het zwembad, met een groot stuk zeil over het bad, maar ‘in het echt’ komt natuurlijk minder vaak voor.
Tijdens deze oefening moet men zonder hulpmiddelen uit het water zien te komen. Ook wordt er geoefend met ijsprikkers. Dit zijn twee priemen die je kunt gebruiken om houvast te krijgen op het gladde ijs als je er doorheen gezakt bent.

De tweede oefening die gedaan wordt heeft te maken met het redden van een slachtoffer welke door het ijs gezakt is. Specifiek wordt er gelet op de veiligheid van de redders zelf en de gecontroleerde manier waarop het slachtoffer gered wordt. Wat opvalt is dat de oudere leden erg rustig de leiding nemen over de jongere leden, voor wie dit totaal nieuwe materie is. Er wordt aan de hand van een casus geoefend en de samenwerking tussen de redders is optimaal.

Nieuwe ervaring
Voor een groot aantal leden is het relatief nieuw om dit eens in de praktijk te kunnen oefenen. Een van de leden geeft tijdens de evaluatie dan ook aan: ‘ik ben blij dit eens in de praktijk, in een veilige setting, te oefenen! Het valt nog niet mee om alles maar in de gaten te houden’.
“We oefenen het wakzwemmen om te voorkomen dat mensen in paniek raken als ze onder het ijs komen. Het gaat erom dat je weet hoe om te gaan met die paniek en dan op een rustige en gecontroleerde manier uit het water te komen” Zegt Michel Verherbrugge, één van de leden en organisatoren van deze oefening.

Licht of donker? Afwijkend!
Als je dan toch door het ijs zakt en onder het ijs komt waar moet je dan op letten?
“Naar het licht zwemmen toch?” wordt er geroepen, “of was het nou het donker?” Dat hangt af van het ijs, ligt er sneeuw, dan is het ijs donker en het gat licht, maar ligt er geen sneeuw, dan is het andersom.
Daarom zeggen ze bij Reddingsbrigade Drachten: “onthoud altijd dat je zwemt naar de plek met de afwijkende kleur, zorg ervoor dat je eerst wat dieper zwemt zodat je goed kunt kijken waar de kleur afwijkt.

Deze oefening werd gehouden zodat de jongere leden ervaring konden op doen met het redden van zichzelf in een dergelijke situatie. Voor de meer ervaren leden was het bijspijkeren van de al eerder vergaarde kennis.
Reddingsbrigade Drachten zorgt ervoor dat zij paraat staat mocht de winter toch nog doorzetten. “Voor de veiligheid in, op en om het water is ons motto, ook in de winter!”

Deel dit bericht
Share this Post