Ylse Huizinga/ juni 17, 2018/ Open bericht

De vrijwilligers van Reddingsbrigade Drachten hebben de afgelopen weken niet stilgezeten. Er werden een aantal belangrijke evenementen gedraaid en ook werden er door een aantal leden diploma’s gehaald.

Turfrace
Op 25 en 26 mei jl. werd in Drachten de Turfrace georganiseerd. 28 skûtsjes en pramen probeerden doormiddel van zeilen, bomen en jagen zo snel mogelijk op plaats van bestemming te komen. De eerste dag voeren de deelnemers van de Veenhoop naar Drachten, hier werd ’s avonds ook nog de jaagwedstrijd gehouden door de Drachtstervaart. Op zaterdag vertrokken de skûtsjes weer vanuit Drachten om vervolgens richting Leeuwarden te gaan. Er werd keihard gewerkt aan boord van de skûtsjes en pramen, maar ook de bemanning op het reddingsvaartuig zat niet stil. Na een aanvaring moest er een persoon horizontaal van boord gehaald worden en verder waren er nog wat kleine EHBO-gevalletjes. Een spectaculair en mooi evenement om als Reddingsbrigade Drachten bij te mogen zijn!

Reddingsbrigade in actie bij de turfrace. Foto gemaakt door Iwan Steinvoorn.

Survivalrun de Knipe
Twee weken geleden (van 31 mei tot en met 3 juni) werd in de Knipe de jaarlijkse survivalrun gehouden. Dit evenement is verspreid over 4 dagen, waarvan de eerste twee dagen voor de schoolkinderen zijn en de laatste twee dagen voor de fanatieke volwassenen. Reddingsbrigade Drachten was hier in samenwerking met Reddingsbrigade Heerenveen om de veiligheid van de deelnemers zo goed mogelijk te waarborgen. Het was dan ook maar goed dat onze vrijwilligers hierbij aanwezig waren. Er werd iemand uit het water gehaald met mogelijk letsel aan de rug of nek en er sloeg een kanoër om die niet meer uit zichzelf overeind kwam. Ook werden er een aantal licht EHBO-gevallen behandeld en werd er geassisteerd bij het ontruimen van het parcours vanwege een zware onweersbui.

Vrijwilligers van Reddingsbrigade Drachten bij Survivalrun de Knipe

Cursus Zwemmend redden voor zwembaden
In ditzelfde weekend werd er in de Haulewelle te Haulerwijk de cursus zwemmend redden voor zwembaden gegeven door twee van onze vrijwilligers. Reddingsbrigade Drachten verzorgt deze cursussen voor badpersoneel, sportdocenten en ook vele vrijwilligers die zomers toezicht houden in zwembaden. Dit keer werd de cursus gehouden voor vrijwilligers die ervoor zorgen dat de mensen in en om Haulerwijk gebruik kunnen maken van dit prachtige zwembad.

Voorvaren Elfstedenroute
Naast de survivalrun en de cursus waren er nog meer vrijwilligers van Reddingsbrigade Drachten onderweg. Op 2 en 3 juni werd namelijk de Elfstedenroute voorgevaren door 4 van onze vrijwilligers. Dit allemaal in het kader van de zwemtocht van Maarten van der Weijden. Hij zal in augustus de Elfstedenroute van 200 kilometer gaan zwemmen. Het is belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden. Het is namelijk niet zo dat Maarten van der Weijden dit in zijn eentje gaat doen, in iedere stad zullen er 2000 mensen met hem meezwemmen. Een aantal vrijwilligers van Reddingsbrigade Drachten zijn hiervoor door Reddingsbrigade Nederland aangesteld om ervoor te zorgen dat dit mogelijk gemaakt kan worden. Vier van onze vrijwilligers hebben van ’s ochtends 06.00 tot ’s avonds 22.00 uur doorgevaren om de route te verkennen, alle knelpunten- en vooral ook alle mogelijkheden in kaart te brengen. Het waren lange dagen maar ook erg nuttig.

Watersportdag
Op zaterdag 9 juni werd de watersportdag in Drachten georganiseerd op het terrein van de roeivereniging. Reddingsbrigade Drachten was hier aanwezig met 7 vrijwilligers, drie vaartuigen en onze rampentrailer. Helaas was de opkomst qua bezoekers erg matig, maar ondanks dat hebben onze vrijwilligers een erg leuke dag gehad.

Skûtsje ‘de Jonge Trijntje’ was ook aanwezig op de watersportdag. Onze vrijwilligers mochten, tijdens de periodes waarop er geen bezoekers waren, ook ervaren wat het was om op een skûtsje te varen.

Trainingstocht Maarten van der Weijden (Amsterdam naar Leeuwarden)
Het laatste evenement wat Reddingsbrigade Drachten bijwoonde was de trainingstocht van Maarten van der Weijden. Zoals eerder al gezegd zijn een aantal van onze vrijwilligers ingezet om deze tocht mede mogelijk te kunnen maken. Maarten van der Weijden wilde de proef op de som nemen en besloot een trainingstocht van 148 km van Amsterdam naar Leeuwarden te gaan zwemmen. Samen met Reddingsbrigade de Streek en Reddingsbrigade Emmeloord werd dit opgepakt. Er werd 3 dagen en 2 nachten gevaren. Op het IJsselmeer is Maarten aan boord gehaald omdat zijn kerntemperatuur 35.1 graden was, wat betekent dat hij zwaar onderkoelt was. Vlak voor Stavoren is hij weer gaan zwemmen en dat was waar het traject voor Reddingsbrigade Drachten startte. Op dinsdagmiddag 12.30 uur kwam Maarten hier aan en werd hij met een dolfijnenzak over de sluis in Stavoren getild. Reddingsbrigade Drachten voer met de vlet en de Tinn-Silver mee. Al met al waren er 8 vrijwilligers waaronder ook Jacco uit Zeeland en Michael uit Raalte die dit traject meevoeren. Dag en nacht werd Maarten in de gaten gehouden. Dit kostte veel energie, maar waar ontzettend veel energie uitgehaald werd was het feit dat er midden in de nacht allerlei toeschouwers langs de kant van het water stonden. Zij moedigden Maarten, maar ook onze vrijwilligers aan. Er werd koffie en soep gebracht, onze vrijwilligers kregen crackers met kaas en ook nog eens een heerlijke Chinese maaltijd voorgeschoteld. Hartverwarmend waren alle reacties!
Maarten van der Weijden sprak na de barre tocht (hij had het ontzettend zwaar) zijn grote dank uit aan alle vrijwilligers en ook namens de directeur van Reddingsbrigade Nederland was er alleen maar grote dank en heel veel lof.
Onze vrijwilligers hebben ontzettend veel ervaring en nieuwe inzichten opgedaan en hebben erg veel zin in de eigenlijke 11stedenzwemtocht in augustus. Voor meer informatie over deze tocht kunt u kijken op www.elfstedenzwemtocht.nl

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/821604-video-de-volledige-trainingstocht-van-zwemmer-maarten-van-der-weijden

Deze link leidt naar een filmpje dat een goede impressie geeft van de trainingstocht van afgelopen week.

Maarten van der Weijden zwemt tussen Hindeloopen en Workum

Diploma’s
Naast alle evenementen zijn er ook nog een aantal vrijwilligers die een opleiding tot Reddingsbrigade Instructeur volgen. We willen langs deze weg Wout heel hartelijk feliciteren met het behalen van zijn Instructeursdiploma afgelopen donderdag. Ook willen we Rudy en Marco feliciteren met het behalen van PVB 3.1 (een onderdeel van het instructeursdiploma)!

We willen langs deze weg nogmaals onze grote dank uitspreken voor alle inzet die onze vrijwilligers getoond hebben de afgelopen weken! Het waren veel evenementen, het heeft een hoop tijd en energie gekost, maar wat hebben we het met z’n allen fantastisch gedaan! We zijn dankbaar dat we als Reddingsbrigade Drachten zo’n enthousiaste groep vrijwilligers hebben die er zoveel tijd en energie in willen steken naast hun gewone werk of studie. Onze dank is groot!

Deel dit bericht
Share this Post